10 компонентів для нормалізації жіночого гормонального балансу

Ні для кого не секрет, що правильні продукти підживлюють нас енергією і дозволяють зберігати тіло здоровим. Однак мало хто здогадується, що вони можуть впливати і на наші гормони. У віці від 30 до 50 років тіло жінки змінюється, і кількість жіночих гормонів (естрогену і прогестерону) змінюється разом з ним. Багато хто може виявити у себе проблеми з підвищеною стомлюваністю, збільшенням ваги, підвищеною дратівливістю і слабким імунітетом – це все може виявитися першим сигналом того, що гормональна система потребує балансування.

Гормональний баланс – це запорука відмінного самопочуття, молодості, краси і довголіття.

Хороші новини: контролювати гормональний баланс не так складно, і можна зовсім обійтися без застосування синтетичних аптечних гормонів. Досить лише приділити особливу увагу продуктам, що сприяють нормалізації жіночих гормонів.

Омега-3

Жири – один з основних поживних ресурсів, необхідних для нормалізації гормонального фону. У жирах міститься холестерин, який бере участь в синтезі багатьох гормонів. Якщо ви їсте мало продуктів, багатих жирами, особливо помітним стає недолік саме жіночих гормонів – естрогену і прогестерону. Тому краще додати в свій раціон насіння льону, лосось, оселедець і скумбрію.

Пробіотики

Кишкові бактерії дозволяють організму засвоювати їжу, а також відіграють важливу роль в регуляції рівня естрогену. Тому регулярно проходите курс прийому пробіотичних добавок, щоб нормалізувати кишкову мікрофлору. Краще зупинити свій вибір на синбіотику, який поєднує в собі пробіотик і пребіотик, що дозволить корисним мікроорганізмам краще прижитися в кишечнику.

Клітковина

Прості вуглеводи швидко перетворюються в глюкозу, викликаючи підвищення рівня цукру в крові. Це змушує підшлункову залозу виділяти інсулін, який нормалізує рівень цукру. Інсулін ж, в свою чергу, заважає естрогену проникати в клітини, що може викликати перепади настрою і підвищене потовиділення вночі. Тому швидкі вуглеводи краще замінити на клітковину: її багато в горіхах, бобових, вівсяній крупі і овочах.

Фітогормони

Для корекції балансу жіночих гормонів здавна застосовується лікарська рослина прутняк звичайний. У його складі присутні рослинні гормони: прогестерон, 17-альфа-гідроксипрогестерон, андростероідлон, які регулюють менструальний цикл, застосовуються для усунення менопаузальних розладів, комплексної терапії аменореї, дисменореї, мастопатії та передменструального синдрому.

Екстракт коренів і порошок насіння прутняку звичайного входять до складу фітозасобу Мастогол від німецького виробника. Завдяки біологічно активним речовинам лікарської рослини, Мастогол допомагає нормалізувати гормональний фон, при цьому не надаючи побічних ефектів, властивих синтетичним препаратам.

Білок

Велика частина процесів, що відбуваються в організмі, відбувається за участю білка. Мозок, наприклад, потребує певних амінокислот, щоб створювати нейромедіатори – хімічні речовини, які здійснюють передачу імпульсу від нервової клітини до м’яза. Недостатня кількість тирозину і триптофану приводить до нестачі серотоніну і дофаміну, що може викликати тривожний розлад і проблеми зі сном. А стрес, як відомо, впливає на рівень жіночих гормонів. Білком багаті м’ясо індички, яйця, риба, кіноа, нут і мигдальне молоко.

Магній

Магній, цинк і селен – мінерали, також необхідні для утворення нейромедіаторів і гормонів. Магній навіть називають «антистресовим мінералом», тому що він чинить розслаблюючу дію на м’язи, а також покращує сон і знижує стрес. Магнієм багаті боби, горіхи, салат і какао.

Вітаміни групи B

Вітаміни групи B важливі не тільки для фізичного, а й для емоційного стану. Вони не виробляються в організмі, тому їх важливо вживати регулярно, особливо зростає потреба в них в період стресу.

Алкоголь, контрацептиви, цукор, нікотин і кофеїн також погіршують засвоєнням організмом цих вітамінів, тому не дивно, що практично кожен хоч раз відчував такі симптоми нестачі вітамінів групи B, як депресія, неспокій і дратівливість.

Цими вітамінами багате м’ясо, молюски, молоко, сир, яйця і печінка.

Протизапальні продукти

Запалення – одна з причин багатьох захворювань, в тому числі хвороб серцево-судинної системи, інсульту і деменції. Воно також може викликати дисбаланс в гормонах і нейромедіаторах. Причиною запалень можуть бути цукор, генетично модифіковані продукти і токсини. Допоможуть лосось, оселедець, скумбрія, горіхи, овочі, часник, куркума та імбир.

Вітамін D

Нестача вітаміну D може викликати перепади настрою і депресію. І якщо влітку під дією сонця цей вітамін синтезується в організмі, то взимку необхідно їсти продукти, багаті вітаміном D: м’ясо та яйця, жирну рибу і гриби.

Поділитися
×