Антиоксиданти та інші фітонутрієнти (Частина 2)
На сьогодні відомо близько 2000 фітонутрієнтів. Вони знайдені у фруктах, в овочах, зелені, спеціях, горіхах і насінні. Кожен фітонутрієнт необхідний нам для оздоровлення тих чи інших органів і систем. Щоб підтримувати організм в цілому, нам потрібен збалансований набір фітонутрієнтів.
Сімейства фітонутрієнтів
Алліл сульфіди. Ці інгредієнти містяться в цибулі, часнику та інших рослинах з гострим ароматом. Про їх численні корисні властивості відомо давно. Вони, наприклад, підвищують рівень HDL-холестерину (так званий «корисний холестерин»), знижують рівень тригліцеридів в крові, захищають серце і стимулюють виробництво ферментів, які, як вважають фахівці, пригнічують ріст деяких типів пухлин.
Каротиноїди. Вони виявлені у великій кількості в моркві, капусті брокколі, мускусній дині, цвітній капусті, зелених листових овочах і помідорах. Каротиноїди є потужними антиоксидантами і відіграють значну роль в запобіганні серцевих хвороб і деяких форм раку.
Флавоноїди. Ці фітонутрієнти також відносяться до групи антиоксидантів. Вони містяться в яблуках, плодах цитрусових рослин, журавлині, соку винограду, капусті, цибулі і червоному вині. Їх першорядна користь полягає в запобіганні серцевим хворобам і утворенню згустків крові.
Індоли і ізотиоціанати. Вони у високій концентрації містяться в капусті брокколі, білокачанній капусті, цвітній капусті і зелені гірчиці. Індол і ізотиоціанати допомагають стимулювати утворення ферментів, які блокують діяльність естрогену в клітинах.
Ізофлавони. Ці хімічні речовини також запобігають формуванню деяких ракових утворень і блокують діяльність естрогену в клітинах. Вони містяться в горіхах, бобах, сочевиці і сої.
Лігнани. Вони також відомі своїми антиоксидантними властивостями, блокують діяльність естрогену в клітинах, запобігають формуванню деяких ракових утворень. Лігнани у великій кількості містяться в насінні льону.
Монотерпени. Це ще один засіб для профілактики раку. Цей фітонутрієнт міститься в плодах цитрусових, таких як апельсини і грейпфрути, а також у вишні.
Фенолічні речовини. Також відносяться до антиоксидантів. Для того щоб збільшити їх споживання, слід їсти якомога більше фруктів, овочів і хлібних злаків, а також пити зелений і чорний чай.
Сапоніни. Ці хімічні речовини допомагають організму позбавлятися від зайвого холестерину, а також зміцнюють імунну систему і запобігають появі хвороб серця і деяких типів раку. Вони містяться в горосі, горіхах, вівсі, картоплі, сої, шпинаті та помідорах.
Як розпізнати?
Та дуже просто! Фітонутрієнти забарвлюють рослини в різні кольори. Бачите овочі, фрукти або боби червоного кольору – значить, вони точно містять Лікопин – фітонутрієнт, що відноситься до сімейства каротиноїдів, а отже, мають дуже сильні антиоксидантні властивості. Важлива особливість лікопіну – забезпечення нормальної роботи простати. Також він підтримує здоров’я легенів і шлунка, а одночасне споживання великої кількості лікопіну знижує шкідливий вплив ультрафіолетових променів на організм.
У Вас на тарілці зелені овочі? Значить, вони багаті Лютеїном і Цеаксантином. Ці типи каротиноїдів здатні захистити Вас від катаракти і від вікової дегенерації жовтої плями, які є серйозними очними проблемами.
Ви любите рослинні продукти фіолетового кольору? Чудово! Вони містять Антоцианіди і Ресвератрол. Антоцианідіни грають важливу роль в захисті організму від шкідливої дії вільних радикалів і підтримують нормальну роботу серця. Є відомості, що антоцианідіни сприяють здоровому стану ДНК, зберігають здоров’я шкіри і шлунково-кишкового тракту. Ресвератрол також зміцнює серце і підтримує нормальну роботу мозку і здоров’я кісток.
Помітили в магазині овочі або фрукти білого кольору? Беріть не роздумуючи! Вони містять Квертецин, що відноситься до сімейства біофлавоноїдів. Він особливо важливий для правильної роботи кровоносних судин і підтримує серцеву діяльність, нормальну роботу ферментів, здоровий метаболізм кісткової тканини.
Любите цибулю і часник? Значить, Ви регулярно вживаєте Аліцин – фітонутрієнт, який контролює рівень холестерину в крові.
Бачите продукти жовтого або оранжевого кольору? Без сумніву, вони містять Каротин і Гесперидин. А значить, підтримують нормальний зір, допомагають зберігати зволоженість шкіри, здійснюють функціонування імунної системи, забезпечують захист клітин і чинять позитивний вплив на зростання і розвиток клітин.