Бродильна диспепсія – літнє випробування для травної системи

Літо – не найсприятливіший час для нашої травної системи. У літню спеку відбувається зниження не тільки шлункової секреції, а й функції підшлункової залози. До того ж ми п’ємо багато рідини, що призводить до ще більшого розведення травних секретів. Тому влітку один з частих діагнозів при візиті до гастроентеролога – бродильна диспепсія.

Трохи теорії:

Диспепсія – це порушення травних процесів. Залежно від причин, які її викликають, вона буває кишковою, печінковою, шлунковою, гнильною, бродильною і жировою.

2 типи бродильной диспепсії

Тип 1. Гіпохлоргідрія

Для такого виду бродильної диспепсії характерний низький вміст соляної кислоти в шлунковому соці, а кислотність шлункового соку підвищується за рахунок утворення органічних кислот.

Тип 2. Гіперхлоргідрія

Гіперхлоргідрія – це стан, що характеризується надмірним вмістом соляної (хлористоводневої) кислоти в шлунковому соці, а також надмірною і надто швидкою секрецією шлункового соку після надходження їжі в шлунок. Надлишкова кислотність уповільнює або запобігає розщеплення крохмалю.

Man Holding His Large Belly — Image by © Peter Reali/Corbis

Симптоми бродильної диспепсії

Під час бродильної диспепсії турбує здуття живота, бурчання, переливання. Захворювання супроводжує відчуття тяжкості і розпирання, у більш рідкісних випадках хворих турбують періодично виникаючі тупі болі в середній частині живота, що стихають після дефекації.

Згодом випорожнення стають частішими, світло-жовтого кольору або кашкоподібного, що містять фрагменти неперетравлених фруктів і овочів. Захворювання супроводжується відходженням газів. Для бродильної диспепсії характерні і симптоми інтоксикації: нудота, головний біль, слабкість, дратівливість.

Отже, основні симптоми, при яких можна запідозрити у себе бродильно диспепсію:

  • метеоризм;
  • бурчання в животі;
  • відчуття важкості в шлунку після їжі;
  • нудота;
  • сильні головні болі і запаморочення.

Причини розвитку бродильної диспепсії

  1. Як вже було сказано, сприятливі умови для розвитку захворювання створює спека. Зниження секреції соляної кислоти в шлунку і функції підшлункової залози в умовах жаркого клімату протікає на тлі розведення травних ферментів великою кількістю споживаної рідини.
  2. Провокує появу симптомів бродильноїдиспепсії харчування, багате вуглеводами, особливо якщо в їжу вживається груба рослинна клітковина в великій кількості. Зайвігрубі волокна рослинної клітковини є подразником для стінок тонкого кишечника, це веде до збільшення його рухової функції.
  3. Ще одна поширена причина бродильноїдиспепсії – погана культура їжі: занадто швидке поглинання їжі без ретельного її пережовування. Така погана обробка їжі викликає недостатню ферментацію вуглеводів амілазою слини.
  4. Бродильні процеси в кишечнику можуть посилюватися також при частому вживанні газованих напоїв ізабродилихпродуктів. Збільшення інтенсивності процесів бродіння тягне за собою утворення у великій кількості органічних кислот і газоутворюючих продуктів, які діють дратівливо на кишечник, стимулюючи його моторику.

    doctor and nurse with patient in hospital

Лікування бродильної диспепсії

Бродильна диспепсія не є важким захворюванням, тому при правильному і своєчасному його лікуванні одужання наступає дуже швидко. Але у цього захворювання є свій недолік – за сприятливих для нього умов воно здатне рецидивувати.

Лікування бродильної диспепсії зазвичай починають з одного-двох голодних днів, в які пацієнтові дозволено тільки пити чай без цукру. При виснаженні організму і втраті великого об’єму рідини рекомендується парентеральне введення розчинів глюкози і натрію хлориду 0,9%. З восьмого-дванадцятого дня хворого переводять на білкову дієту, різко обмежуючи споживання вуглеводів і виключаючи повністю рослинну клітковину, а також пиття, що викликає бродіння: квас, молоко, чорний хліб, газовані напої. Згодом частку вуглеводів в раціоні збільшують, починаючи з продуктів, які легко засвоюються.

У терапії хвороби використовуються адсорбенти, настій ромашки, настій вітрогонних трав. З лікарських препаратів можуть призначатися в’яжучі засоби, знеболюючі. Для поповнення вітамінного запасу в організмі хворого призначаються вітаміни групи В.

Також потрібно провести лікування дисбактеріозу. Прийом якісного пробіотика після лікування допоможе закріпити отримані результати.

Профілактичні заходи зводяться, в першу чергу, до правильного харчування і до дотримання режиму харчування. Крім того, необхідно проводити своєчасне лікування різних порушень функції шлунково-кишкового тракту.

Поділитися
×