Допоможіть своїй травній системі запрацювати краще!
Не піклуватися про стан свого шлунково-кишкового тракту – щонайменше, нерозумно. І справа не тільки в хворому шлунку або кишечнику. З кожним днем все більше і більше досліджень доводять зв’язок між травною системою і здоров’ям всього організму. Наприклад, доведено, що від правильної роботи кишечника залежить формування кісткової маси, накопичення інформації та пам’ять, а також розвиток захворювань, включаючи хворобу Паркінсона. А ще недавні дослідження говорять, що дисбаланс бактерій в шлунку або кишечнику може провокувати виникнення депресії і тривожності.
Дослідники порівнюють мозок з керівником, який не хоче вникати в незначні подробиці роботи. Мозок отримує набагато більше інформації з кишечника, ніж посилає вниз.
Отже, ось кілька простих кроків, які допоможуть вашій травній системі заробити «на повну»:
Як рибі – вода, так кишечнику – клітковина!
Клітковина – це ваш кращий друг, коли мова заходить про травлення. Вона збільшує розмір і м’якість стулу, що змушує його проходити легше і запобігає запорам. Клітковина також регулює рівень цукру в крові, сповільнюючи травлення і дозволяючи глюкозі з їжі потрапляти в кров повільніше.
Збільште споживання клітковини, вживаючи такі продукти, як вівсянка і висівки зернових, бобові, сочевиця, чорна і плямиста квасоля, горіхи. Фрукти з високим вмістом клітковини – це ягоди, чорнослив, курага, родзинки, груші та яблука (зі шкіркою).
Солодке, борошняне і жирне – під забороною!
Обмежте споживання цукру, білого борошна, алкоголю (особливо, пива) і будь-яких продуктів з високим вмістом вуглеводів і цукру. Продукти, до складу яких входять дріжджі, викликають процес бродіння в кишечнику, сприяючи виникненню здуття живота і дискомфорту.
Вашій травній системі також важко переробляти жирну їжу, що уповільнює весь травний процес. Прискорте його за рахунок скорочення кількості жиру в своєму раціоні. Вибирайте більш дієтичне м’ясо, наприклад, курку або індичку, як джерело білка. Замінюйте вершкове масло і маргарин в стравах на оливкову олію.
Їжте повільно
Їжа на ходу або поквапливе проковтування великих шматків можуть стати причиною заковтування великої кількості повітря. Це повітря перетворюється в гази в вашому організмі і може привести до серйозних спазмів і дискомфорту. Крім того, якщо ви занадто швидко їсте, то схильні переїдати, що чинить ще більший тиск на травну систему, сповільнюючи процес.
Пережовуйте кожен шматок їжі щонайменше 20 разів, перш ніж проковтнути – це дасть вашому шлунку час підготуватися до прийому їжі, а вашому мозку час відзначити, що ви ситі. Не їжте, коли дивитеся телевізор, перевіряєте пошту або переглядаєте журнал, так як ви з’їсте набагато більше. Їжте за столом і зосереджуйтесь на кожному шматочку, який кладете в рот.
У літньому віці – додаткові ферменти
Більшість літніх людей потребують прийому додаткових травних ферментів для повноцінного перетравлення їжі. Симптоми, які можуть означати дефіцит травного ферменту: здуття кишечника і гази, відчуття тяжкості в шлунку після прийняття їжі, навіть в невеликих кількостях, печія і відрижка. Вчені рекомендують приймати повний спектр якісних травних ферментів, які сприятимуть розщепленню білків, жирів, вуглеводів і клітковини.
Підберіть хороший пробіотик
Пробіотики не тільки допомагають засвоєнню поживних речовин, вони також підтримують силу імунітету і навіть можуть надати допомогу в регулюванні ваги. Приймаючи такий пребиотик, як інулін, в комплексі з пробіотиками, можна підвищити їх ефективність. Пребіотики підтримують в кишечнику середовище, необхідне для здоров’я бактерій, що живуть в ньому. Вчені рекомендують вибирати пробіотики, що володіють високим рівнем КУО (колонієутворюючих одиниць).
Спираючись на результати дослідження, вчені зробили висновок про те, що довгострокове споживання пробіотиків є дуже важливим для вашого кишечника.
Води багато не буває!
Вода допомагає розщеплювати і виводити з організму токсини, які заважають природному травленню. Носіть з собою пляшку з водою – так ви будете пам’ятати, що потрібно пити більше, і вам буде чим зайнятися, коли стане нудно. Пийте більше води після фізичних навантажень, так як ви втрачаєте багато рідини через піт. Вибирайте фрукти і овочі з високим вмістом води. Кавуни, огірки і апельсини – чудовий приклад.
Як дізнатися, що ваше тіло отримує достатню кількість рідини? Зверніть увагу на сечу. Якщо вона залишається прозорою протягом дня, значить все відмінно. Чим більше ви зневоднені, тим вона темніше.
Усуньте алергени
Вживання в їжу продуктів, на які у вас невідомий вид алергії або чутливість, є одним з головних винуватців проблем з травленням, таких як здуття, гази і біль. Якщо ви підозрюєте, що можете бути чутливі до будь-якого продукту, то повністю виключіть його зі свого раціону на кілька днів і подивіться, чи відчуєте ви різницю в своєму травленні.
Якщо ви не можете точно визначити конкретний продукт, який викликає у вас проблеми з травленням, зверніться до лікаря для проходження тесту на харчову алергію.
Фізичні вправи. Навіть якщо зовсім не хочеться!
Так, нам вічно ніколи. Так, буває лінь. Але це важливо! Регулярні вправи допомагають швидко позбутися відходів і газів. Навіть такий мінімум, як 10-15 хвилин руху в день, може бути корисним для травного процесу. Вправи прискорюють травлення, збільшуючи приплив крові до органів і стимулюючи м’язи кишечника. Спробуйте кардіо-вправи, такі як ходьба, плавання і біг підтюпцем, при яких все тіло знаходиться в русі.
Про шкідливі звички… Зробіть хоча б перерву!
Спробуйте на кілька днів відмовитися від солодких перекусів, оброблених продуктів, алкоголю, нікотину і кофеїну. Це дасть вашому травному тракту шанс відновити свій природний баланс.