Як уникнути каменів в нирках: продукти-провокатори
Коли мова йде про здоров’я нирок і ризики утворення конкрементів, ключовий момент – це раціон харчування. Поговоримо про те, які продукти варто обмежити або зовсім перестати вживати, якщо у вас є схильність до утворення каменів в нирках або якщо ви вже стикалися з цією проблемою раніше.
Кофеїн
Для багатьох з нас це найулюбленіший ранковий напій, адже він допомагає нам прокинутися, підбадьоритися і відчувати себе більш енергійними протягом дня. Але у медалі є й зворотний бік: кава змушує наші нирки працювати більше і збільшує ймовірність утворення каменів в нирках. Кофеїн присутній і в деяких видах чаю, а також в солодких газованих напоях. Всі ці напої збільшують рівень кальцію в сечі і тим самим в довгостроковій перспективі можуть викликати ниркову недостатність.
На думку американських експертів, через збільшення числа споживачів кави швидко зростає кількість пацієнтів з каменями в нирках. Кава в кілька разів прискорює роботу нирок, в зв’язку з чим орган дуже сильно зношується.
Щавель, шпинат і ревінь
Зазвичай ці продукти наполегливо рекомендують вживати доктора. Всі, крім урологів, які радять звести вживання цих продуктів до мінімуму. Справа в тому, що вони багаті оксалатами – це солі щавельної кислоти, завдяки яким камені в нирках і з’являються. В цей же список входять буряк, капуста, селера, молоко і полуниця. З вітаміном С теж потрібно бути обережніше, тому що в разі надлишку він може перетворюватися в оксалати.
Сіль
Недарма існує прислів’я: сіль – це біла отрута. Сіль затримує рідину в організмі, в результаті чого порушується нормальне виведення сечі, а її застій провокує відкладення солей кальцію і утворення конкрементів. Важливо враховувати, що навіть якщо ми спеціально не додаємо сіль в їжу, яку готуємо самі, вона у великих кількостях міститься у всіх напівфабрикатах і навіть в солодких продуктах харчування.
Штучні підсолоджувачі
Можна подумати, що вони корисніше, ніж цукор, але у них є величезна кількість побічних ефектів. Наприклад, штучні підсолоджувачі не кращим чином впливають на кров, сприяючи виведенню з неї солей кальцію і осіданню їх в нирках або сечовому міхурі. Дієтологи радять використовувати лише натуральні підсолоджувачі, а саме, мед або екстракт стевії.
Згідно з дослідженням, проведеним в 2009 році і опублікованим в журналі Американського товариства нефрологів, у людей, в харчуванні яких присутні штучні підсолоджувачі, такі як аспартам, сахарин або сукралоза, підвищується ризик порушення функції нирок.
Червоне м’ясо
Справа в тому, що м’ясо багате тваринними білками, які при надлишку в організмі провокують збільшення сечової кислоти і кальцію в сечі. Крім того, в процесі перетравлення білка виникає побічний продукт – азот, який є головним учасником в утворенні токсинів. Ці отруйні речовини можуть стати причиною ураження нирок, запустивши механізм утворення конкрементів. Червоне м’ясо потрібно вживати в мінімальній кількості, намагаючись замінити його білим м’ясом, наприклад курячим.
Молочні продукти
Незважаючи на те, що молочні продукти забезпечують наш організм кальцієм і дійсно дуже важливі для здоров’я кісток, все ж для тих, хто схильний до утворення каменів, ці продукти будуть далеко не так корисні. Споживання молока, йогуртів та сирів збільшує виведення кальцію з сечею, а це, в свою чергу, ускладнює видалення каменів і шлаків з організму. А оскільки надлишок кальцію в раціоні пов’язаний з підвищеним ризиком появи каменів, рекомендується помірне споживання молочних продуктів.
Морепродукти
Морепродукти також відносяться до продуктів, що містять оксалати. Крім того, деякі сорти риби небезпечні через підвищений вміст пуринів, наприклад сардини. Надлишок пуринів підвищує вміст сечової кислоти, що призводить до осідання в сечовому міхурі або нирках сечокислих каменів. З цієї причини краще не зловживати рибною продукцією зазначеного сорту, особливо в консервованому вигляді. Пурин також міститься в тунці, форелі і анчоусах.
Фахівці запевняють, що поєднання пурину і тваринних білків підвищує ризик появи ниркових захворювань навіть у здорових людей.
Цукор
Доведено, що зловживання цукром також може стати вирішальним фактором у розвитку захворювань нирок. Це пояснюється тим, що цукор порушує процес засвоєння кальцію, магнію та інших мінералів, що зустрічаються в організмі людини. Слід ставитися з обережністю і до газованих напоїв, а також соків з супермаркетів. Як правило, на їх етикетках вказують, що напої відрізняються невеликою енергетичною цінністю, але насправді в них міститься велика кількість цукру.
Рафіновані вуглеводи
Прості вуглеводи, такі як білий рис, борошно вищого гатунку та інші подібні продукти, провокують скачки рівня інсуліну, внаслідок чого з кісток вимивається кальцій, який і осідає в сечовому міхурі. Якщо ви перебуваєте в групі ризику утворення каменів в нирках, відмовтеся від вживання борошняних і солодких продуктів.
Дослідження, проведене в 1986 році і опубліковане в журналі «Харчова і хімічна токсикологія», підтвердило, що саме надлишок рафінованого цукру і солодких напоїв призводить до проблем в роботі нирок і провокує сечокам’яну хворобу.
Алкоголь
Крім важкого токсичного ураження, алкоголь діє як сечогінний засіб, що підвищує ризик зневоднення організму. А цей процес призводить до порушення функціонування нирок, з усіма наслідками, що випливають. До того ж вплив алкогольних напоїв на організм може порушити здатність виводити з організму сечову кислоту, що і стає причиною утворення каменів в нирках.
Як уникнути утворення каменів в нирках?
Для профілактики утворення каменів або зниження ризику їх повторного утворення, слід пити багато води. Також очищенню нирок сприяє вживання слив, морквяного соку, чорносливу, що містять мікроелементи у великій кількості. Корисно вживати овочі і фрукти, для яких властиа наявність сечогінного ефекту. Це дині, кавуни, виноград.
Для виведення ниркових каменів, а також для профілактики їх утворення, ефективними і безпечними вважаються комплексні рослинні засоби. Так, натуральний діуретик і уролітік УРОГОЛ на основі лікарської рослинної сировини містить в своєму складі комплекс лікарських рослин для здоров’я сечовивідних шляхів. Завдяки біологічно активним речовинам природних компонентів, УРОГОЛ полегшує спазми сечовивідних шляхів і виводить з нирок пісок і камені діаметром до 7 мм, а також має протизапальну та антимікробну дію.