Мікрофлора кишечника впливає на тяжкість інсульту
Інсульт часто називають «судинною катастрофою». Дійсно, захворювання розвивається несподівано, швидко і часто призводить до вкрай небажаних наслідків. У структурі смертності інсульт посідає третє місце після серцево-судинних і онкологічних захворювань. У той же час у інсульту перше місце серед захворювань, що ведуть до інвалідності. Близько 80% людей, які перенесли інсульт, стають інвалідами і близько 25% з них потребують протягом всього життя постійного догляду. В Україні щорічно трапляється більше 100 тисяч інсультів, тому для багатьох сімей це не порожній звук, а реальна проблема, яку доводиться вирішувати. Приблизно 2/3 випадків інсульту відбуваються з людьми похилого віку (після 60 років).
Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, що викликає загибель мозкової тканини. Причиною інсульту є порушення кровообігу в певній галузі мозку, що виникає внаслідок закупорки і розриву судини головного мозку. Причинами такої закупорки може стати емболія або тромбоз. Розрив артерії мозку може виникнути внаслідок гіпертонії, вроджених вад судин (слабкі стінки судин), аневризми, важких травм.
Вчені з Медичного коледжу Вейл Корнелл продемонстрували, що встановлення певного мікробного балансу в кишечнику може зменшити пошкодження мозку при інсульті.
Справа в тому, що на ступінь тяжкості інсульту впливають два типи клітин, які регулюють імунну відповідь. Регуляторні Т-лімфоцити мають протизапальну дію, захищаючи людину від інсульту, а гамма-дельта-Т-лімфоцити виробляють молекули інтерлейкіну-17, що викликають шкідливе запалення. Обидві групи клітин в достатку представлені на слизовій оболонці кишечника.
Дослідники вирішили з’ясувати, чи можна вплинути на баланс між ними, змінивши мікрофлору кишечника.
«Ми вирішили, що якщо імунна система налаштована певним чином, то вона може захистити від інсульту. Оскільки кишечник є головним джерелом імунних клітин, ми сфокусували свою увагу саме на зміні його середовища і впливі цього на інсульт, »- прокоментував Константіно Іадекола, один з авторів дослідження.
Для дослідження вчені викликали дисбактеріоз – зміну складу бактерій в кишечнику – шляхом годування мишей антибіотиками (амоксицилін і клавуланова кислота) протягом 2 тижнів. Для контрольної групи вони використовували мишей, які були на одних і тих же антибіотиках протягом декількох поколінь, тому їх мікрофлора стала стійкою, дисбактеріозу не було.
Рівень інсульту у мишей з дисбактеріозом зменшився на 60-70% в порівнянні з контрольною групою. В якості додаткової перевірки, що це сталося саме через дисбактеріоз, а не від самого антибіотика, вчені пересадили вміст кишечника мишей з дисбактеріозом в звичайних мишей і виявили, що ці миші також мали більш низький рівень розвитку інсульту. «Це ще більше говорить на користь того, що це результат зміненого складу кишкової мікрофлори, яка захищає від інсульту, – сказав доктор Іадекола.
Дослідники прийшли до висновку, що змінивши кишкову флору, вони опосередковано вплинули на співвідношення між імунними клітинами на користь «хороших» регуляторних Т-лімфоцитів. Вчені простежили, як обидва види клітин покинули кишечник, осіли на мозкових оболонках і, імовірно, змінили відповідь мозку на інсульт. Так звана системна запальна реакція, підтримувана Т-лімфоцитами, може очищати мозок від мертвих клітин та надавати благотворний вплив або викликати набряк мозку і подальші пошкодження.
Доктор Іадекола коментує: «Зміна кишкової мікрофлори, очевидно, призводить до змін в імунній системі, що сприяє зменшенню ушкоджень при інсульті. Змінюючи бактеріальний ландшафт кишечника, можна змусити імунні клітини допомагати мозку, а не посилювати шкоду».
«Ми сподіваємося, що в майбутньому зможемо зменшувати ризик інсульту у людей, змінюючи склад мікробіоти їх кишечника за допомогою пробіотиків, або антибіотиків, або навіть, можливо, просто дієтичними звичками», – коментують вчені. «Це було б в першу чергу важливо для пацієнтів з дуже високим ризиком розвитку інсульту, які перенесли операції на головному мозку або серці, але також і для вторинної профілактики».