Млинці їмо – за здоров’ям стежимо! З Масляною!

Масляна – одне з найвеселіших свят у році, тому що воно приурочено до проводів зими та зустрічі довгоочікуваної весни. На Масляну ми забуваємо про всі дієти і насолоджуємося смачними і ситними стравами. Ну і куди ж без млинців? Млинці – основне частування і символ свята. Рум’яний, підсмажений млинець символізує собою сонце, швидке наближення весни і тепла.

Однак незважаючи на радість від смачних частувань, багато людей, особливо ті, хто намагається вести здоровий спосіб життя і правильно харчуватися, турбуються: а які користь і шкоду можна очікувати від такої традиційної страви, як млинці? Давайте розберемося, як зробити так, щоб улюблені ласощі не завдали шкоди здоров’ю.

Правила корисних млинців

Основні інгредієнти в млинцях – борошно, яйця, молоко або кисломолочні продукти і рослинне масло. Саме завдяки тим вітамінам і мікроелементам, які містять ці продукти, млинці можуть бути корисні для організму людини.

Правило №1: Готуємо самі!

Краще всього готувати млинці вдома своїми руками – в цьому випадку ви точно знаєте, що поклали в них хороші і свіжі продукти. Якщо млинці – не ваш коник, то важливо купувати їх у надійних, перевірених виробників. Адже досить часто у тих млинцях, які масово реалізують на прилавках наших магазинів, присутні різноманітні харчові добавки, які якщо і не завдадуть шкоди організму, то користі від них чекати зовсім не доводиться.

Правило №2: Борошно

Для млинного тіста краще брати непросіяне борошно або, ще корисніше, суміш пшеничного і житнього борошна. Якщо додати до борошна вівсяні пластівці, кількість клітковини збільшитися в рази. Вона ж у свою чергу насичує організм, налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту та поліпшує перистальтику кишечника.

Факт! Калорійність млинців в 4-6 разів нижча, ніж енергетична цінність яких-небудь інших солодощів, наприклад, торта або тістечка.

Правило №3: Яйця

Яйця – обов’язкова складова млинців. Не варто їх боятися і вірити безлічі міфів про їх шкідливість. Яйця містять безліч велику кількість вітамінів і протеїнів, а також ненасичені жири. Білок в яйцях містить амінокислоти, білки, жири, залізо, кальцій, магній і цинк, вітаміни групи В, А і Е. А холестерин в яйцях нешкідливий для нашого здоров’я.

Правило №4: Молоко

Для того, щоб повністю бути впевненими в користі і низькокалорійності млинців, скоротіть використання насичених жирів. Наприклад, використовуйте нежирне молоко або розбавляйте звичайне водою в пропорціях 1:1. Молоко багате кальцієм, вітамінами А, Д, Е, К та В12. Молоко зміцнює кістки, знижує ризик розвитку діабету, зміцнює серцево-судинну систему і знижує кислотність шлунку.

Правило №5: Менше жиру!

Якщо хочете ще більше знизити калорійність страви, зверніть увагу на спосіб смаження млинців. Замість того, щоб щоразу додавати масло на сковороду, додайте трохи в саме тісто або змащуйте сковороду серветкою, змоченою в продукті, а не лийте на сковороду з пляшки. Випікайте млинці тоненьким шаром, це теж дозволить значно знизити кількість вживаних калорій.

Факт! У Франції існує традиція, за якою якщо загадати бажання при перегортанні млинця, тримаючи при цьому однією рукою ручку сковороди, а іншою – монетку, бажання здійсниться.

Правило №6: Обережніше з цукром

Дуже часто в рецептах пишуть: «сіль, цукор за смаком». Однак найчастіше смак характеризує нас як ласунів, у зв’язку з чим багато хто додає цукор в тісто від усієї душі. Все ж у цьому питанні не можна переборщувати. І якщо для вас не переконливий аргумент, що надлишок цукру в раціоні може привести до проблем з вагою, діабету і супутніх їм захворювань, врахуйте, що дуже солодке тісто буде сильно підгорати на сковороді.

Правило №7: Корисна начинка

Корисне тісто необхідно доповнити корисною начинкою! Для солодких млинців підійдуть: запечені яблука з корицею, йогурт зі шматочками натуральних ягід і фруктів, протерті на тертці сухофрукти з натуральним медом, кільця свіжого банана, домашнє варення зі смородини, малини, полуниці або абрикоса. А для солоної начинки можна обрати відварений шпинат з знежиреною сметаною, козячий сир з помідорами, тушковані овочі, відварний лосось із лимоном.

Правило №8: Їмо в належний час

Всі розуміють, що в млинцях досить високий вміст вуглеводів (цього і бояться), тому намагайтеся не їсти їх у другій половині дня, щоб не ускладнювати роботу травної системи. До того ж, навіщо збирати ту енергію, яку ви, швидше за все, не встигнете витратити в решту дня, а значить, все відкладеться на проблемних зонах.

Правило №9: Все добре в міру!

Протягом масляного тижня і, тим більше, в останній день Масляної, ми їмо дійсно стільки млинців, скільки, напевно, за весь рік не з’їдаємо. Проблема в тому, що млинці в розумінні багатьох — це легкий перекус, тому часто в цьому задоволенні ми собі не відмовляємо. Не варто забувати, що млинці — це борошняне і калорійне блюдо, тому не треба занадто зловживати ними.

Смачної і корисної вам Масляної!

Поділитися
×