Новорічне застілля! Як зменшити навантаження на організм

За старою доброю традицією, Новий рік – це не тільки веселощі, подарунки і привітання, а й шикарне нічне застілля з купою смачної їжі, де хочеться спробувати все і відразу. Само собою, мови про те, щоб пропустити цей феєрверк смаків, не може і бути. Але ми все ж хочемо дати кілька порад, які допоможуть мінімізувати навантаження на організм під час святкового застілля.

Не сідайте за святковий стіл голодними

Передчуваючи новорічну трапезу, ми часто цілий день відмовляємося від їжі – як то кажуть, «бережемо місце в шлунку для смачненького». Але дієтологи в один голос кажуть: такий підхід невірний. Увечері через вовчий апетит і під впливом алкоголю контроль поглинання їжі слабшає, і ви здатні переїсти вже в перші півгодини застілля. Протягом дня влаштовуйте невеликі перекуси для себе і рідних. Найкраще перекушувати продуктами, багатими протеїнами: сирами, курячим м’ясом, горішками.

Вода – обов’язковий учасник новорічного застілля

Подайте до столу питну воду. Солодкі напої не повинні бути єдиними (голос організму підкаже людям, що в разі спраги для них краще – чиста вода). Вода запобіжить зневодненню організму, знизить рівень алкоголю в крові, допоможе виведенню токсинів. Вона повинна бути простою, не газованою.

Допомога травленню

На святковому столі повинні бути обов’язково присутніми продукти, які покращують травлення. До них відносяться кислі морси, компоти, кислі фрукти, лимони, мариновані помідори й огірки, квашена капуста. Для поліпшення травлення також додавайте спеції. Наші помічники – кориця, імбир, каррі, перець. А пробіотики допоможуть кишечнику краще справлятися з його обов’язками.

Правила подачі страв

Урочиста вечеря сервірується, як правило, до 10-11 години і триває застілля нерідко до самого ранку. Щоб уникнути неприємних ситуацій, продукти, які швидко псуються, наприклад кондитерські вироби, кремові торти, не ставте в кімнаті заздалегідь, а виймайте з холодильника вже перед подачею десерту. Майонезні салати краще ставити на святковий стіл в двох салатницях, вставлених одна в одну. У велику салатницю при цьому насипте колотого льоду, він не дасть стравам зіпсуватися на столі і буде тримати їх холодними. Після свят безжально викидайте залишки їжі і готуйте нові страви.

Пам’ятайте: шампанське не терпить конкурентів!

Тому змішувати його з іншими алкогольними напоями не варто. Краще обмежитися яким-небудь одним. Відносно міцності, існує правило: градуси повинні бути на одному рівні або підвищуватися. Ні в якому разі не запивайте алкоголь газованими напоями. Бульбашки вуглекислого газу прискорюють всмоктування алкоголю і, відповідно, сп’яніння настає швидше.

Не хлібом єдиним!

Свято – це в першу чергу веселощі і гарний настрій, а вже потім – застілля. Важливо пам’ятати про це і під час святкування, і в дні підготовки до нього. Готуватися потрібно не тільки до застілля, але й до веселощів! Підготуйте забавні ігри, розваги. Не забудьте про танці! Все це буде приводом не сидіти за столом і від нудьги доїдати все, що потрапляє на очі.

Поменше солодкого

Солодке по мінімуму. Навіть солодкі фрукти в новорічну ніч – не в фаворі. Вони, поєднуючись з жирними та м’ясними стравами, створять середовище, сприятливе для бродіння, в результаті чого вам забезпечено здуття живота. Погодьтеся, не найкраще доповнення до свята.

На прогулянку!

Якщо ви вже спробували все частування і відчули, що починаєте нудьгувати, зберіть однодумців і рушайте на прогулянку. Можна відвідати головну площу міста і помилуватися ялинкою, запустити феєрверки, пограти в сніжки або покататися на санках. Свіже повітря – відмінний спосіб збадьоритися і відчути новий приплив сил.

Поділитися
×