Ой, мороз, мороз! Цікаві факти про холод і людський організм
Чому ми відчуваємо холод?
Реагувати на зміни температури зовні тіла людина може завдяки наявності теплових і холодових рецепторів у шкірі. Разом вони називаються температурними, але мають відмінність не тільки в функції, а і в місці розташування. Теплові рецептори розташовані на глибині 0,3 мм від поверхні шкіри, холодові – 0,17 мм. Таким чином, на низькі температури шкіра реагує швидше, ніж високі. І теплові, і холодові рецептори розташовуються в шкірі в шаховому порядку, на площинках близько 1 мм2, в проміжках між ними є больові рецептори, рецептори тиску.
Про фізичні навантаження на морозі
Навіть у абсолютно здорових людей можуть виникнути проблеми з серцево-судинною системою, якщо вони займаються фізичними навантаженнями в мороз. Займатися спортом або важкою фізичною роботою в дуже холодну погоду шкідливо для здоров’я, це може спровокувати напад. Відомо, що зниження температури на кожен градус призводить до збільшення кількості серцевих нападів.
Коли мороз «хапає за носа»?
Обмороження можна отримати при порівняно невеликому морозі – для цього неприємного явища стовпчику термометра досить опуститися до позначки мінус 6 градусів. Ми відчуваємо біль від холоду, коли наша шкіра охолоджується до +17 градусів. А ось очі на морозі можуть сльозитися, але при цьому не мерзнуть. Бо нервових закінчень, що відповідають за чутливість до холоду, у них немає.
При температурі нижче мінус 20°C можуть виникати миттєві контактні обмороження (при зіткненні з металевими предметами шкіра «прилипає» до них). Цей ефект добре відомий кожному, хто в дитинстві намагався лизнути на морозі гойдалку або схопитися за нею голою рукою.
До мінус 70° – такий мороз при несильному вітрі може витримати людина, одягнена по-зимовому.
Про харчування в холоди
Доведено, що голодна людина замерзає швидше. Тому в холоди краще почекати з дієтами і голодуванням. Харчуватися при низьких температурах краще більш калорійними продуктами, які засвоюються повільніше: м’ясом, рибою, випічкою. Зігріватися в морози на вулиці рекомендується чаєм з лимоном або молоком з медом, але не кавою. Наливайте в свій термос правильні напої!
Про вітамін С
Вживання продуктів, що містять вітамін С (квашена капуста, лимони, ківі), не тільки зміцнює імунітет, але і покращує мікроциркуляцію крові, а значить, допомагає зігрітися.
Про одяг
Людина в багатошаровому одязі переохолоджується набагато повільніше, ніж одягнена в один шар, нехай навіть теплий. А все тому, що між шарами одягу виникають природні прошарки повітря, які утримують тепло. Тому нинішня мода – багатошарові поєднання одягу – це не тільки красиво і стильно, але ще і дуже практично. Запасайтеся регланами, джемперами, светрами і одягайте під них витончені сорочки і блузки. Ви будете виглядати стильно і не замерзнете.
Чому холод бадьорить?
Провідні шляхи від температурних рецепторів йдуть до ядер таламуса та ретикулярної формації. Це утворення в головному мозку, яке пов’язує нижні відділи мозку з корою, і активує її. Ретикулярна формація має важливе значення в циклі сон-неспання. Коли сюди надходить велика кількість імпульсів від холодових рецепторів, інформація активно передається в кору головного мозку, і людина відчуває себе бадьоріше. Крім того, різка дія холоду провокує викид в кров ендорфінів, і у вас підвищується настрій.
Однак бадьорості надає тільки різке охолодження шкіри, поступове зниження температури навколишнього середовища призводить до протилежного ефекту. Тому люди, які довго перебувають на морозі, можуть заснути і замерзнути на смерть.
Про користь холоду для шкіри
Вплив холоду на шкіру може бути цілющим, але ці властивості проявляються при різких короткочасних охолодженнях. Наприклад, при вмиванні кубиком льоду в шкірі активізуються процеси, які відповідають за виробництво колагену. Тому шкіра при такому догляді довго буде залишатися пружною і свіжою. Холод може бути засобом від зморшок. Холодовий вплив також активує імунітет, і шкіра стає менш схильна до запалень.
Про абсолютний нуль
У науці відомо таке поняття, як абсолютний нуль – температура -273,15 градусів. Але аж до теперішнього часу вона вважається теоретичною: учені поки не знайшли способу досягти таких меж. Хоча фінські фахівці були дуже близькі до цього: вони змогли охолодити в лабораторних умовах шматочок родію до температури, яка лише на 3 градуси перевищує абсолютний нуль.
Про північні народи
Серед корінних народів Півночі (ескімосів, чукчів, коряків та ін..) не зустрічається худих високорослих людей: тонке тіло втрачає тепло швидше. А ось округла форма тіла і короткі кінцівки, навпаки, допомагають утримувати його і так виживати в холодному кліматі.
Про рекордні позначки
Аномально холодні зими спостерігалися на нашій планеті задовго до появи термометрів, а тим більше метеослужб. За переказами літописців в зими 401 і 801 років «затверділи хвилі» Чорного моря.
Холод 1558 року, який прийшов у Європу, виявився настільки сильний, що у французьких підвалах замерзли всі вина. Їх продавали не в пляшках і не на розлив, а на вагу – крижаними брилами! А в Парижі 1709 року термометри (в той час вже винайдені) показували рекордні -24 градуси. Дзвони багатьох храмів потріскалися під час передзвону.