Роздільне харчування: за і проти
Ми впевнені, що якби Ваш шлунково-кишковий тракт мав право голосу, він би вже давно вас гарненько вичитав. Адже більшість наших традиційних страв абсолютно не вписуються в картину правильного і зручного для нього травлення. Будь то улюблені пельмені, паста, пиріжки або всякі бутерброди, кожен раз вони чинять навантаження, яке не кожен шлунок зможе витримати.
Що таке «роздільне харчування»?
Якщо звернутися до історії, то ми побачимо, що ще великі уми Стародавньої Греції та Риму залишили для нащадків записи про свої спостереження за сприятливими для організму поєднаннями продуктів і навпаки. Уже тоді лікарі закликали своїх необачних пацієнтів-ненажер до раціонального підходу в складанні меню.
Точно сформулювати принципи роздільного харчування вдалося набагато пізніше. Американський лікар Герберт Шелдон вибудував логічну концепцію роздільного харчування аж в 1928 році. Суть її полягає в тому, що для перетравлення різної їжі нашому організму потрібні різні ферменти. Для перетравлення одних продуктів потрібне кисле середовище, для інших – лужне, ось і виходить конфлікт середовищ: кислотні та лужні ферменти, виділяючись відразу, починають один одного нейтралізувати, через що процес перетравлення сповільнюється. Це призводить до дискомфорту в шлунку і поганого самопочуття.
Які продукти вимагають кислотну середу?
Білкові продукти, м’ясо, риба, морепродукти, яйця, молоко, нежирні сири, фрукти, ягоди, фруктові чаї, соки, сухі і напівсухі вина, шампанське, продукти з сої.
Лужне середовище вимагають
Злакові, борошняні вироби, деякі овочі (картопля, зелена капуста), шпинат, свіжі банани, фініки, інжир, сушені абрикоси, родзинки, солодощі, пиво.
Кислотне і лужне середовище необхідне
Для листових овочів, цибулі, капусти (за винятком зеленої), стручкових рослин, солодкого перцю, свіжих помідорів, моркви, брукви, буряка, баклажанів, огірків, кабачків, гарбуза, часнику, спаржі, селери, грибів, кисломолочних продуктів, жирного сиру, різних жирів, горіхів і насіння (крім арахісу), авокадо, маслин, прянощів, желе, мінеральної води, трав’яних чаїв, овочевих соків.
5 основних принципів роздільного харчування
1) Хліб і картоплю не варто поєднувати з м’ясом. Така їжа погано засвоюється, так як для розщеплення білків необхідне кислотне середовище, а для вуглеводів – лужне.
2) Не забувайте, жирам властиво уповільнювати виділення шлункового соку, а білкам, навпаки, його стимулювати. Ось чому масло, вершки і жирне м’ясо краще вживати окремо від яєць, сиру, горіхів, а також нежирного м’яса.
3) Цукор уповільнює переварювання білкової їжі, що може стати причиною зайвої ваги. Якщо ви снідаєте сиром, замість джему додавайте в блюдо фрукти або свіжу зелень.
4) Фермент, який допомагає переробляти вуглеводи, руйнується під впливом кислоти. У зв’язку з цим кислі ягоди і фрукти намагайтеся з’їдати за півгодини до прийому вуглеводної їжі.
5) Парне молоко вприкуску з ароматною булочкою – найлютіший ворог Вашої фігури. Цей продукт поєднується виключно з кислими фруктами.
Роздільне харчування. Аргументи «за»
1) Люди, які живуть, дотримуючись законів сумісності продуктів, не знають, що таке важкість у шлунку, печія, тупий біль в кишечнику.
2) Сучасні вчені стверджують, що багато хвороб і погане самопочуття залежать від того, що і в якій послідовності людина їсть. Ми самі ускладнюємо роботу внутрішніх органів, змушуючи серце, печінку, нирки і шлунок працювати посилено після ситного обіду, або того гірше – важкої вечері.
3) Протипоказань в роздільного харчування немає абсолютно, а ось показань – маса, і в першу чергу це захворювання печінки, нирок, шлунка, кишечника і т.д.
4) Герберт Шелдон і його попередник Говард Хей прожили без малого сто років, і це з урахуванням того, що останній доктор був дуже хворий і приречений на смерть. Але буквально за 8 місяців відбулися кардинальні зміни в організмі, яким Говард вдячний в першу чергу роздільному харчуванню, яке не тільки зцілило його, а й дало масу життєвих і духовних сил.
5) Роздільна дієта може значно оздоровити організм людини, допомогти позбутися шлаків, і отже, прибрати зайву вагу.
6) Кажуть, що при роздільному харчуванні можна відчути новий, незвичайно тонкий смак їжі.
Роздільне харчування. Аргументи противників
1) Продуктів, які б містили чисті білки, жири або вуглеводи, практично не існує в природі (виняток – чистий цукор або білок яйця). Отже, роздільне харчування неможливе в принципі!
2) У процесі еволюції травний тракт людини пристосовувався саме до змішаного харчування. На всіх континентах Землі всі народи їли їжу саме змішану.
3) Згідно Шелдону, неперетравлена їжа, перебуваючи в шлунку і кишечнику, починає гнити, що призводить до утворення токсинів, що отруюють організм. Більшість дієтологів вкрай негативно ставляться до цього твердження, адже у кожної здорової людини їжа в шлунково-кишковому тракті перетравлюється, а зовсім не накопичується. Крім того, в шлунку здорової людини виробляється соляна кислота, в якій гинуть мікроорганізми, що викликають процеси гниття. А всі ті жахи, які описує Шелдон, можуть, на думку дієтологів, спостерігатися лише у людей з повністю порушеними функціями шлунково-кишкового тракту і дисбактеріозом. А тут вже роздільним харчуванням не допоможеш!
4) Деякі фахівці не тільки не вірять в цю концепцію, а й вважають її небезпечною для здоров’я. Перетравлення змішаної їжі налагоджено самою природою, а жорстке розділення – це штучне порушення нормального харчування і травлення. Таке роздільне харчування, особливо тривалий час, запросто «розучить» наш організм засвоювати змішану їжу, після чого багато традиційних страв будуть приводити до нетравлення шлунка і розладів. Повернутися до звичайної системи харчування стане практично неможливо, тобто можна назавжди забути про борщ, вареники і багато інших звичних страв.
Розділяти або не розділяти?
Звичайно ж, це рішення Вам належить прийняти самостійно. Ми можемо лише відзначити, що багато в дієті Шелдона вже точно не викличе суперечок. Наприклад, прийом їжі кілька разів на день – дрібно. Це краще, ніж голод протягом дня і щільна вечеря після півночі. Та й поєднання смаженого м’яса з овочами дійсно легше для засвоєння організмом, ніж м’ясо зі смаженою картоплею.
Якщо Ви вирішили дотримуватися роздільного харчування, то буде непогано хоча б раз в три дні харчуватися звичайним чином, тобто змішувати продукти. Таким чином, ферментативні системи травного тракту не втратять здатність у разі потреби перетравлювати будь-яку їжу.