Яку воду краще пити? Давайте поговоримо! (Частина 1)
Вода – безцінне джерело життя, її основа! Ми починаємо свій життєвий шлях у рідині в животі у мами, кожен день п’ємо воду протягом усього життя і стрімко вмираємо без неї – і правда, основа життя як вона є!
Вода підтримує в стані працездатності все системи організму аж до здійснення репродуктивних функцій, починаючи від клітини і закінчуючи розмноженням людини як виду.
Незаперечний факт: від того, яку воду ми п’ємо, безпосередньо залежить наше самопочуття, здоров’я і довголіття. Давайте поговоримо про різні джерела питної води, їх достоїнства і недоліки.
Нефільтрована вода з-під крана
За!
Це найпростіший спосіб задовольнити потребу організму в рідині. Прихильники води з-під крана зазвичай стверджують, що вона “жива”, містить необхідні для людини солі та мікроелементи. Крім того, в деяких регіонах вода проходить досить якісну очистку і може вживатися без шкоди для здоров’я.
Проти!
На жаль, водопровідна рідина не завжди відповідає тим параметрам якості, які хочеться в ній бачити. 80% водопровідної води містить шкідливі бактерії, солі важких металів, іржу зі старих водопровідних труб, пісок.
Крім того, в воду додають хлор, який негативно діє на слизову шлунка і кишечника, а також знищує корисну мікрофлору. Підвищена кількість кальцієвих і магнієвих солей у складі води з-під крана сприяє розвитку проблем з суглобами і каменів в сечовому міхурі і нирках. Фахівці не рекомендують давати воду з-під крана маленьким дітям, у яких може розвинутися кишкова інфекція.
Відстояна вода
За!
Відстоювання – один з найпростіших методів очищення води, що допомагає під впливом природної сили тяжіння осадити зважені частинки і позбутися розчиненого в рідині хлору. За п’ять-шість годин на дні ємності осідають досить великі домішки, частина солей важких металів, частинки оксидів та інших забруднень, випаровується і деяка частка хлору.
Проти!
Не всі домішки здатні утворити осад – наприклад, колоїдне залізо, що виглядає як бура желеподібна маса на внутрішній поверхні водопровідних труб. Від таких забруднень просте відстоювання водопровідної води безсиле.
Ще один недолік – велика витрата води, так як можна використовувати лише верхні дві третини відстояної води, а залишок краще вилити. Крім того, важливо стежити за тривалістю відстоювання! Якщо вода простояла більше, ніж потрібно, в ній почнеться неминуче розмноження патогенної флори, включаючи небезпечні для людини бактерії.
Кип’ячена вода
За!
При температурі 100° C дійсно гине багато хвороботворних бактерій, і вода стає чистішою. Накип, що утворюється на стінках чайника і каструль, являє собою той самий хлор і мінеральні солі, раніше розчинені у воді. Кристалізація солей кальцію і магнію дійсно робить жорстку воду більш «м’якою».
Важливо! Мало хто знає, що для ефективного очищення від бактерій і осадження всіх кристалізованих відкладень вода повинна кипіти не менше 10-15 хвилин.
Проти!
При кип’ятінні вода втрачає кисень, який дуже важливий для організму людини. Саме великі молекули кисню мають здатність «чіпляти» до себе інші речовини і забезпечувати їх доставку в кров і клітини всього тіла. Відсутність вільного кисню в воді не несе прямої шкоди, проте і користі від такої води для здоров’я – ніякої.
Крім того, дослідження доводять, що при кип’ятінні вода звільняється тільки від залишкового хлору, а зв’язаний залишається в ній і перетворюється в небезпечний для здоров’я канцероген. Як показують статистичні дослідження, тривале вживання кип’яченої води призводить до зниження імунітету.
Вода з бювета
За!
Артезіанська вода з бюветів рекомендована Міністерством охорони здоров’я України для пиття і приготування їжі, особливо для дітей і хворих. У складі артезіанської води присутні всі необхідні для людини мікроелементи. Така вода не потребує попереднього очищення хімічними реагентами і знезараження хлором, адже вона не схильна до зовнішнього впливу. За словами вчених, бюветна вода вільна від радіонуклідів, нітратів і нітритів, інших шкідливих сполук. Якість артезіанської води (згідно рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я) перевіряють на сучасному обладнанні: хімічний склад, органолептичні показники, загальна мінералізація, каламутність, мікробіологічні, радіологічні показники і т.д.
За своїм хімічним складом і смаковими характеристиками найкращими показниками володіє вода з підземних джерел – артезіанських свердловин юрського і сеноманського горизонтів глибиною 90-337 метрів.
Проти!
Противники бюветної води говорять про нерегулярність роботи бюветів, які часто закриваються без попередження з технічних причин або у зв’язку з погіршенням якості води. Також засмучує нерегулярне і незадовільне обслуговування через нестачу коштів у районних адміністрацій. Крім того, за їхніми словами, артезіанська вода не відповідає вимогам жорсткості, кількості заліза і сірководню. Турбує також можливість мікробіологічного забруднення в зв’язку з відсутністю знезараження води і застійними явищами.
Найголовніший мінус бюветів – це тара. Найчастіше багаторазово використовуються одноразові пляшки, які належним чином не обробляються, що призводить до забруднення води небажаними домішками.
Далі буде…