Здорове харчування, або досить вірити міфам!
Сьогодні модно бути здоровим і фізично активним. Культ спорту і здорового харчування набирає шалену популярність і с кожним днем охоплює все більше і більше людей. І це чудово! Адже підтягнуте і фізично розвинене тіло – це дуже красиво, а разом з правильними продуктами на тарілці – запорука здоров’я і довголіття.
Скільки ж всього сказано і написано про здорове харчування! Скільки теорій і дієт пропонувалося нам так званими “експертами” в області харчування. І ось сьогодні ми вирішили розвінчати деякі міфи про здорове харчування і з’ясувати, що дійсно корисно для організму, а що ні.
Отже…
Міф №1. Жир – геть, з нього користі – нуль!
Під час дієти багато хто намагається виключити з раціону жири будь-якого походження. Однак організму шкодять тільки насичені і трансжири. А ось рослинні і тваринні в помірних кількостях необхідні. Це стосується як риби, так і горіхів, кисломолочних продуктів.
Міф №2. Щоб бути струнким, виключи вуглеводи
Знову ж дурниця. Так дійсно, прості вуглеводи швидко засвоюються, підвищуючи рівень цукру в крові. У цей момент виробляється гормон інсулін, який змушує використовувати ці калорії, а що залишилися відправляє в жир. А ось складні вуглеводи, навпаки, сприяють травленню і забезпечують відчуття ситості на довгий термін. До них відносять крупи, квасолю, злаки, картоплю і деякі види фруктів.
Міф №3. Після шести до столу не підходь!
Ще один відомий міф свідчить, що після шести їсти не можна. Однак це правило вірно лише за умови, що ви лягаєте спати о 21:00. Якщо обходитися без важкої їжі за три години до сну, то шкоди ні здоров’ю, ні фігурі не буде.
Міф №4. Щоб не бігати до лікарів, вранці їж вівсянку
Це вірно лише за однієї умови: якщо ви готуєте кашу з вівса грубого помолу. Вівсянка швидкого приготування, як правило, позбавлена основних корисних властивостей.
Міф №5. Хто здоровим бути хоче, той продукти розділяє!
Що б там не казали деякі експерти, шлунок і підшлункова залоза здатні одночасно перетравлювати білки, жири і вуглеводи. Плюс тут в іншому: дотримуючись роздільного харчування, люди уважніше стежать за своїм раціоном, зменшують порції і таким чином втрачають вагу.
Міф №6. Вітаміни бережи – в морозилку не клади!
Деякі думають, що заморожені овочі і фрукти втрачають корисні властивості. Насправді при правильному заморожуванні і розморожуванні всі вітаміни і мінерали, що містяться в овочах, фруктах і зелені, зберігаються.
Міф №7. Щоб не з’явилися складки, ти не їж шоколадку!
А ось і ні! Невелика порція гіркого шоколаду не тільки не зашкодить фігурі, але також допоможе зміцнити імунітет і поліпшити роботу серцево-судинної системи. Більш того, шоколадне молоко слід пити після інтенсивних тренувань, оскільки воно сприяє відновленню м’язів.
Міф №8. Хочеш буть худенька, рідше їж, маленька!
Дурість! Все залежить від розміру порцій: якщо їсти два рази на день, але великими порціями, надлишкові калорії перетворяться в жир. Експерти радять приймати їжу 5-6 разів на день з повноцінними сніданком, обідом і вечерею.
Міф №9. Хочеш довго-довго жити – каву не потрібно пити!
Це твердження кавоненависників не має нічого спільного з дійсністю. Доведено, що споживання декількох чашок кави в день знижує ризик серцево-судинних захворювань і діабету. Ускладнення можуть виникнути при споживанні понад п’яти чашок цього напою.
Міф №10. За здоров’ям стежимо – кожен день ми суп їмо!
Так нам говорили наші бабусі. Однак не кожен суп корисний. Наприклад, жирні бульйони з м’яса небезпечні людям, що страждають на захворювання серця, печінки і сечовивідних шляхів. Досить їсти суп два рази на тиждень.