Зона ризику: які хвороби загострюються влітку і як їх попередити
Літо – пора року, коли хворіти хочеться найменше, проте людський організм вразливий навіть в літню спеку. Медики рекомендують дотримуватися заходів безпеки і бути пильними, щоб загострення хронічних захворювань та інші недуги не зіпсували радості від теплих днів.
Нирки
У спеку почуття спраги змушує нас вживати набагато більше рідини, тому нирки – один з найбільш інтенсивно працюючих влітку органів.
Як допомогти ниркам?
Ми часто чуємо рекомендації влітку пити більше рідини. Насправді спрямованість повинна бути інша – на збереження звичайної кількості води в організмі. Її не можна втратити, щоб не довелося більше пити і тим самим навантажувати органи. Затримати воду можна, наприклад, соліннями, і таким чином врегулювати водообмін в організмі. Але і зменшувати кількість рідини влітку теж ні в якому разі не можна, інакше загрожує зневоднення.
Рослинний засіб для нормалізації функціонування сечовидільної системи УРОГОЛ допоможе запобігти захворюванням нирок і сечовивідних шляхів.
Серце і судини
У спеку серцю доводиться битися швидше, оскільки кров через втрату рідини густіє і стає менш насиченою киснем. Крім того, загострення серцево-судинних захворювань влітку пов’язано з поїздками на відпочинок, а особливо з перельотами (перепадами атмосферного тиску, температури, вологості повітря).
Як уникнути проблем?
Для поліпшення циркуляції крові регулярно пийте свіжі овочеві або фруктові соки (особливо буряковий, морквяний, абрикосовий, яблучний і смородиновий). Крім поповнення рідини, вони наситять організм мікроелементами, в першу чергу – калієм і магнієм, які вкрай необхідні для серцевого м’яза.
Печінка
Печінка сильно реагує на високу температуру і перегрів. Це одне з пояснень, чому в спеку знижується апетит. Особливо несприятливий перегрів печінки для дітей – адже цей орган, крім іншого, виробляє соматомедин С, або інсуліноподібний фактор росту, який надає безпосередній вплив на гіпофіз і гіпоталамус.
Як захистити печінку?
Якщо ситуація не вимагає лікарського втручання, постарайтеся вживати більше молодого часнику і свіжих цитрусових, особливо грейпфрутів. І те, і інше активізує вироблення гормонів і діяльність жовчних проток, запобігає застою.
Кишечник
Літо – час кишкових інфекцій. Причини прості: в спеку продукти харчування швидше псуються і стають місцем існування патогенних мікроорганізмів. Крім того, літо – це пора свіжих овочів і фруктів, які не завжди виявляються добре помитими перед вживанням. По-третє, можна заразитися кишковою паличкою, сальмонелою і навіть холерою в водоймах, варто лише при пірнанні сьорбнути води.
Профілактика кишкових інфекцій
Щоб уникнути кишкових інфекцій, потрібно подбати про мікрофлору кишечника. Пробіотики нейтралізують патогенні мікроорганізми, відновлюють баланс мікрофлори в кишечнику і знижують ризик розвитку розладів шлунково-кишкового тракту. До їхніх функцій також відносять активацію синтезу ферментів і вітамінів, виведення токсинів і інших шкідливих речовин, відновлення слизової оболонки кишечнику, посилення місцевого та загального імунітету.
Шкіра
Розацеа і екзема найчастіше загострюються саме в літню пору. При цьому перебіг цих захворювань в теплу пору року, як правило, більш важкий, оскільки спека пригнічує захисні функції організму і послаблює імунітет. Грибкова інфекція – ще одна небезпека, поширена на пляжі і біля басейну. Надмірне перебування на сонці може викликати алергічну реакцію, сильну пігментацію і глибокі зморшки. Але найгірше те, що сонячні промені і ультрафіолет небезпечні розвитком раку шкіри.
Як убезпечити себе?
Постарайтеся поменше бувати під прямими сонячними променями в жарку пору дня. Сонцезахисні креми допоможуть зменшити шкідливий вплив ультрафіолету на шкіру. Щоб убезпечити себе від грибкових інфекцій, обробляйте ступні спеціальним спреєм і носіть легке літнє взуття або шльопанці.
Нервова система
Незважаючи на те, що влітку сама думка про пригнічений емоційний стан здається дивною, літня депресія теж існує. Її причини також криються у втраті необхідних мікроелементів.
Рішення проблеми
Якщо ви відчуваєте, що настрій нестабільний, що ви швидко втомлюєтеся і хронічно не висипаєтеся, намагайтеся збагатити організм магнієм. Потрібно активно вводити в свій раціон такі продукти, як житній хліб, гречка, висівки, овес, какао, шпинат. Але рекордсменом вважається волоський горіх, в корі, листках і плодах якого знаходиться найбільша кількість магнію.